Kolmas linja 12: Jonoa maitokaupan edessä suurlakon aikaan vuonna 1906 (kuva:HKM):

Kolmas linja 12: Jonoa maitokaupan edessä suurlakon aikaan vuonna 1906 (kuva:HKM):

Maidonhakumatka

Maitokaupat olivat helsinkiläinen ilmiö aina 1950-luvulle saakka, niitä oli lähes joka korttelissa. Maidonhakumatka on omatoiminen kävely Kalliossa sijanneiden maitopuotien nykyosoitteisiin. Miltä kohteet näyttävät nyt? Valokuvaa nykynäkymä ja lähetä otokset Kallion kävelyfestivaalin facebook-sivulle tai kallion.kavelyt@gmail.com. Kuvia julkaistaan Kallion kävelyfestivaalin facebook-sivulla. Valokuvien lähettäneiden kesken arvotaan palkintoja.

Maitokauppareitti:

Siltasaarenkatu 11

Kolmas linja 12

Viides linja 16

Fleminginkatu 8

Hämeentie 28

Helsinginkatu 15

Hämeentie 58

Pääskylänrinne 10

****

Maitokaupat olivat helsinkiläinen ilmiö, eikä maitokannua tarvinnut kauas mennä täyttämään, sillä 1950-luvulla maitokauppoja Helsingissä oli lähes joka toisen talon kivijalassa. Helsinkiläisten päivittäisestä maidon saannista aina 1950-luvulle saakka huolehti lähinnä meijerien omat maitokaupat. Merkittävimmät niistä olivat Maanviljelijäin maitokeskuksen- ja Elannon meijerin maitomyymälät.

Puodeissa maito ja kerma mitattiin tonkista jokaiselle omaan kannuun. Voi oli puolestaan omassa kaapissa suurena kimpaleena, mistä myyjä irrotti puukauhalla sopivan palan vaakaan punnittavaksi ja voipaperissa kotiin vietäväksi. Myös muita elintarvikkeita sai, muun muassa leipää. Maitokauppojen merkitystä korosti se, että maidon hakureissulla piti käydä päivittäin, koska kotien elintarvikkeiden säilytystilat olivat vielä tuolloin vaatimattomat ja pilaantumisriski oli suuri. Maanviljelijäin Maitokeskus oli paraatipaikalla Helsingin keskustassa, linja-autoaseman ja eduskuntatalon välissä Kampin korttelissa.

Maito tuotiin meijeritiloilta keskukseen, josta se jatko kuljetettiin ympäri kaupunkia oleviin maitokauppoihin. Vuonna 1929 Maanviljelijäin maitokeskuksella oli maitokauppoja Helsingissä noin 100 ja Kalliossa kymmenen. Kallion kävelyfestivaalin ” maidonhakumatka” kulkee näiden puotien maisemissa.

Omatoimikävelyllä voi siis käydä katsomassa miltä puotien osoitteessa on nyt. Samalla kävelyretkellä voi kuvata nykynäkymän ja lähettää Kallion kävelyfestivaalin sähköpostiin kallion.kavelyt@gmail.com tai facebook kautta . Kuvia julkaistaan kävelyfestivaalin facebook-sivulla. Kuvien ottajien kesken arvotaan palkintoja.

©Kallion kävelyfestivaali.